Velmi detailní ilustrace, černobílá, plná drobných předmětů, osob a zvířat. Celou ilustraci doprovází text Return to me J. G. Midgeyho.

10 věcí, které se ženám s AS neříkají

Ahoj, tak jsem zase tady! Pardon, že tolik nepíšu(ale byla jsem na minifestivalu a překládám spoustu titulků, pokud chcete titulky k Luxury Comedy Noela Fieldinga, tak celou první sérii jsem přeložila já!:-))
Kudrnatá, jejíž obrázky tady občas překládám, má i blog. A z jejího blogu dnes přeložím tento článek:
10 věcí, které se ženám s AS neříkají.  Upřímně, článek by se mohl jmenovat i deset věcí, které se AS lidem neříkají, ale blog anglický i blog můj promlouvá k ženám, takže název článku překládám a neupravuji :-))

Existuje pár věcí, které ženy s AS slýchávají pořád dokola. Přestože to neurotypik nemyslí zle, mohou AS ženu zranit a naštvat. I já často slýchávám podobné věci.

1. Všichni se občas cítíme jako ty, všechny nás vyčerpávají společenské situace a hluk.
O tom ani nikdo nepochybuje. Upřímně věřím, že existují situace, které jsou děsivé a jsou výzvou pro nás všechny, ať už NT nebo AS. Nicméně pro člověka s AS je takový zážitek mnohonásobně silnější. Takže si představ, že už ty, jako NT, jsi z něčeho vyčerpaný – jak má být teprv nám? Prožíváme věci velmi silně, proto naše úzkost strašně rychle přesáhne hranic a absolutně se vyčerpá naše energie na konverzace a společenské chování.

2. Možná, že kdybys nebyla taková citlivka a tolik všechno neřešila…zkusila už jsi to vůbec?
Jo, zkusila. Ne, není to možné. Ženy s AS vidí svět černobíle a buď jde o všechno, nebo o nic. To pak některým může připadat, že jsme hrozně defenzivní, zuřivé, nebo že rozumíme a máme názor na všechno na světě. Navíc máme zpomalené zpracovávání emocí, takže se často potýkáme s pocity, které trvají už dlouhou dobu, nebo jejich spouštěči, které se udály už dávno. Takže často reagujeme velmi prudce a nečekaně. Nejsme příliš emocionální, jen prostě emoce zpracováváme jinak a pomaleji. Ani se nechováme rozporně, naopak, chováme se v souladu s tím, co chceme – ale až v momentě, kdy nám dáte prostor si naše emoce roztřídit a uspořádat. Když dáme najevo své city, tak ať už jim rozumíte nebo ne, snažte se být chápaví a hodní a pomožte nám si je utříbit.

3. Možná by stačilo, kdybys chodila víc ven.
Ani nemůžu spočítat, kolikrát jsem tohle už slyšela. Kdybych mohla, tak chodím. Ale svět je pro mě příliš ohromující a nepřekonatelné místo. Představ si, že všechno prožíváte tisíckrát silněji, unavilo by vás to? Navíc jsme často velmi zmatené a nevíme, jak jednat ve společenských situacích, i to nás unavuje. Někdy nám uplně dojde sociální energie.

4. Nemůžeš se víc snažit a víc čelit všem těm výzvám?
Můžu. Ale pak přijde velmi rychle dno a deprese. Když se budu tlačit do toho, v čem se cítím nepříjemně a úzkostně, vyčerpávám svou sociální energii. Budu se snažit ještě víc a přijde záchvat nebo se uzavřu do sebe. Hodně nám pomůžeš, když se s náma budeš setkávat v malých skupinkách,. pomalu, netlačit na nás, chodit na příjemná místa a v přesný čas, než nás tlačit do věcí, ve kterých se cítíme nepříjemně.

5. Možná by ses mohla jinak oblíkat? Nebo se malovat?
Hodně AS žen má rádo konkrétní typy oblečení. Neoblíkáme se podle toho, jak se co k sobě hodí, ale tak, abychom se cítily dobře. Oblékat se na různé druhy akcí jinak – na párty, na pohřeb..atd je pro nás těžké, protože nerozumíme tomu, proč musíme nosit oblečení, v kterém se necítíme dobře. Většinu času nechápeme, jak oblečení určuje postavení ve společnosti nebo status, a přijde nám, že když se nějak oblíkneme, oblíkáme si i roli, kterou budem hrát s tím oblečením. A to je pro ženské AS velmi vyčerpávající a únavné.

6. Asperger? O tom vím všechno, znám jednoho člověka s AS…
Skvělé, čím víc o tom víš, tím líp! Ale stejně jako NT i AS jsou individuálové, každý má jiné návyky, rutiny, nápady, záliby. Různí AS reagují různě na různé věci. Takže než abyste hledali, co máme společného, jděte na to pomalu a raději se s námi pořádně seznamte. Možná vás překvapíme.

7. Můžeš toho aspoň pro jednou nechat? Chovat se jako člověk a užít si tu párty?
Ne, nemůžu. Máme velmi striktní rutinu, struktury, a chce to hodně energie, vykročit z nich. A když vykročíme, je to pro nás masivní změna, a jakkoliv se budeš snažit, abychom se cítily dobře, vždycky v nás trocha úzkosti bude. Příklad:
Minulý týden jsem poprvé šla na drink se spolužáky. Co bylo pro ně zábavné, bylo pro mě velmi stresující. Pořád jsem se ptala sama sebe, co mám říkat a kdy se to hodí. Kdy už bude vhodné odejít. Tamta dáma se na mě kouká, proč, udělala jsem něco špatně? Stihnu dojít domů na večeři? Přestože mi bylo s kamarády dobře, celý scénář byl pro mě úplně nový, musela jsem se vypořádat se strašnou spoustou otázek. Proto je pro nás těžké se uvolnit.

8. Tak když jsi tak tichá, tak já tě nechám být.
AS ženy se moc dobře nevypořádávají s pasivní agresivitou. Pasivní agresivita je totiž zpráva, ve které je ukryta sekundární zpráva – a s rozluštěním mívají AS ženy(ale i muži)problémy. Byly bychom radši, kdybyste k nám byli upřímnější. Říkejte rovnou to, co si myslíte.

9. Chápala bys lidi víc, kdybys byla aspoň trošku empatičtější.
AS ženy jsou neuvěřitelně empatické. Jenom to neumíme tak slovně vyjádřit jako NT. Cítíme hrozně hluboko a hrozně silně, a dáváme to najevo NAŠÍM způsobem. Jestli vám záleží na tom, abychom pochopily lépe ostatní, složte zbraně, sedněte si k nám a vysvětlujte nám do úmoru, proč se chováte tak a tak. Často si přijdem jako mimozemšťani, takže vaše pomoc je velmi vítána.

10. Vždyť vypadáš tak normálně.Pardon, nevěděla jsem, že Aspergři se mají oblíkat nějak speciálně. Asi mi neposlali instrukce s diagnózou. Buďte si vědomi toho, že většina AS žen se umí přetvářet. Chvilku díky této schopnosti dokáží vypadat normálně, ale velmi je to vysává. Pokud s námi strávíte delší dobu, zjistíte, že máme drobné zvláštnosti a jemné odlišnosti.

A jako bonus přidávám dobré komentáře, autorka článku poprosila ostatní, aby napsali, jakou věc by oni sami nechtěli, aby jim někdo řekl:

Zkoušel už jsi X-Y-Z? Četl/a jsem tam a tam, že to hodně zmírňuje autistické projevy.
Nazdar, ano, jsem všemi deseti pro to, aby si každý našel jemu vyhovující životní styl a jídelníček a cvičení a byl co nejzdravější, a je fakt, že čím lépe se cítíme fyzicky, tím víc máme i společenské energie. ALE Asperger rozhodně není něco, co by se mělo léčit nebo vymazávat nebo upravovat tím, že budu jíst dostatek vitamínu B a uhlohydrátů a bílkovin..

Ale vždyť jsi tak upovídaná a extrovertní!
Jo. Když cítím, že mám situaci pod kontrolou, tak jo. Jinak jsem hrozně stydlivá. Lidé mě fascinují a zajímají, tak to někdy může vypadat, že mám obří sebevědomí a jsem společenská.