Abstraktní malba - oheň ze spousty barevných červených černých a žlutých čárek ve víru na černém pozadí.

10 kroků, jak se stát Aspergerem nezávislým na rodičích a okolí

Ahoj,

našla jsem dobrý článek na stránce wrongplanet.net. Je o tom, jak docílit nezávislosti a samostatnosti v životě.

Žít sám může být tvůj sen, ale zároveň tě vůbec myšlenka na samostatné bydlení děsí. Dokonce si můžeš myslet, že je nemožné, abys někdy žil sám. Člověk určitě potřebuje mít nějaký příjem, a taky schopnosti přežít, aby ses o sebe postaral sám. Samostatné bydlení, třeba i s kamarády, může být však super. 
Tento návod tě připraví na změnu, takže jednou, když se jím budeš řídit, se naučíš samostatně žít. Tento návod se ti bude snažit podat pár nápadů, jak se s tím lépe poprat.
Krok 1: Obklopit se lidmi, kteří tě podporují. Potřebujeme lidi, kteří jsou tu pro nás a kteří jsou upřímní a poradí nám, co na sobě máme ještě zlepšit. Nejlepší je, když tento kruh lidí neobsahuje pouze členy rodiny, ale když má člověk i jednoho blízkého kamaráda, kterému věří. Až budeš žít sám, můžeš se potýkat s nejrůznějšími překážkami, zvláště těmi sociálními, a je dobré mít někoho, kdo tě bude podporovat a pomůže ti se navigovat v nezávislém životě.

Krok 2: Zapracuj na svých slabinách. Je dobré vědět, v čem člověk není dobrý. Jestli je to možné, zeptej se svého kamaráda, co si myslí, že jsou tvé největší slabiny a na čem bys měl zapracovat. Například tě baví hrát spoustu videoher klidně i několik dní za sebou. Je v pořádku si zahrát hry, ale když je člověk hraje několik dní v kuse, může přijít o práci a i o dům. Takže je dobré vědět, na čem je potřeba zapracovat.
Krok 3: Nauč se vařit: sežeň někoho, kdo ti pomůže se naučit vařit. Pokud nechceš nikdy vařit, kup si mikrovlnku. Ale je důležité zmínit, že je o dost zdravější to alespoň zkusit a dělat domácí jídla než jíst ohřívané polotovary z mikrovlnky.
Krok 4: Nauč se hospodařit s penězi. Sežeň někoho, kdo si s tebou projde, jak hospodařit s rozpočtem a jak zacházet s penězi. Dej si bokem nějaké peníze na krizové situace a taky si dávej pozor na to, abys zaplatil všechny účty včas.
Krok 5: Nauč se vyvažovat svůj denní rozvrh – je důležité se naučit, jak dělat více věcí v jednom dni. Musíš být flexibilní a chtít si rozdělit čas mezi koníčky, práci a nutné pochůzky.
Krok 6: Staň se součástí komunity. Možná tě nebaví chodit ven a potkávat nové lidi. Možná tě šikanovali ve škole. Ale pořád je důležité to zkoušet a seznamovat se s novými lidmi a vycházet ze své komfortní zóny.
Krok 7: Nauč se cestovat – buď se nauč řídit nebo se nauč jezdit MHD. Když budeš žít sám, bude nutné, aby ses dokázal pohybovat po městě.
Krok 8: Nauč se být asertivní – až budeš žít sám, tví rodiče tě nebudou pořád bránit. Být asertivní neznamená být agresivní nebo namyšlený, ale znamená to zastat se sám sebe a nenechat lidi, aby tě využívali.
Krok 9: Žij zdravě – cvič a snaž se jíst zdravě. Taky praktikuj pravidelně hygienu, jinak tě mohou i vyhodit z práce.
Krok 10: Následuj své sny a splň si je. Prohlídni si noviny a najdi byt, který by se ti líbil. Rozhodni se odstěhovat a opravdu to udělej. A když se ti to budou snažit lidé rozmluvit, neposlouchej, lidé se vždycky bojí. Žít sám člověk musí chtít a zrealizovat sám. Takže se rozhodni, co opravdu chceš, a nedovol nikomu, aby tě donutil sejít z cesty k tvému snu.