Abstraktní malba schodů na žlutém pozadí s velkou vlnou nahoře na schodišti - schodiště je tmavozelené.

Ženy s Aspergerovým syndromem: odkrytá

Hezký článek ze stránky thewritingowl.hubpages.com

Žena s Aspergerovým syndromem

Ještě, než jsem dostala oficiální diagnózu, četla jsem velmi dobrou knihu, která mě inspirovala k napsání tohoto článku – Aspergerův syndrom pro blbce. V páté kapitole se mluví o různých typech žen, které mají AS, a o tom, jak se u žen často demonstrují některé obecné charakteristiky AS.
Jako žena s AS teď budu psát o tom, co znám od sebe a čeho jsem si všimla na ostatních. Je také vhodné nezapomenout, že v současnosti většina žen s AS diagnózu nemá.
Aspergerův syndrom tak, jak jej vidí aspík
Zde  tedy naleznete mé náhledy na nejrůznější typy žen s AS. Jak přesně se AS u žen manifestuje a co znamená to, že se chovají jinak než jiné ženy. Samozřejmě, že tento seznam není kompletní a je pouhým shrnutím mých vlastních zkušeností a výsledků mého pozorování. Také existuje spousta žen s AS, které nezapadnou do ani jedné z kategorií, které zde pojmenovávám. Také mohou mít znaky z více kategorií.
Módní bohyně
Narozdíl od toho, co se běžně říká, člověk nemusí být naprosto zbaven smyslu pro módu jen proto, že má AS. Stejně jako každý jiný druh žijící na této planetě se i AS ženy vyvinuly a už neexistuje univerzální popis AS ženy. Moderní AS žena už není stereotypickou ženou s autismem, jak ji často portrétují média a výzkumy –  ženou, kterou naprosto nezajímá její vlastní vzhled.
Dneska existuje spousta žen na spektru, které by se daly nazvat snad i jako módní bohyně. Dohání to do takového extrému, že jejich vzhled a šatník se pro ně stává jejich vášní a snad i speciálním zájmem.
Sama jsem to chvilku zkoušela, ale bylo toho na mě příliš, já na svět módy nejsem stavěná. Jednoho dne jsem se probudila a došlo mi, že můj zevnějšek mě nikdy neuspokojí vevnitř. Jasně, pořád mě zajímá, jak vypadám, ale tehdy jsem v sobě měla obrovskou psychickou vřavu, a rozhodně mi nepomáhalo mít správné boty nebo nejnovější tašku.
Velmi často je AS módní bohyně svým tématem až posedlá, neskutečně atraktivní a pořád vypadá skvěle. Má figuru, pro kterou by jiné zabíjely, a neúnavně si ji udržuje. Má šatník nacpaný správnýma značkama a její kreditka často trpí. AS módní bohyně má perfektní nehty, krásné kudrny a instinkt rozeznat falešnou značku na dálku.
Bohužel je pro AS módní bohyni její vzhled pouhou maskou – jejím obranným mechanismem, který ji brání před matoucím, děsícím NT světem, nebo je to její pokus o to zapadnout.
AS žena si své poznatky o módě sbírá pozorováním a zkoumáním. Její image je pouhým výsledkem dlouhodobého zkoumání a mapování žen, které obdivovala. Následně si výsledky spojila dohromady a tuto znalost využila, aby vytvořila ,,neurotypickou“ verzi sebe samé. Holky s autismem toto dělají, maskují jejich autistický zmatek, odlišnost a neadekvátnost, které cítí, protože neví, proč vnímají svět jinak, často o svém AS neví. Takže módní bohyně je zkrátka jen jedním z defenzivních mechanismů, které jim pomáhají se vypořádat se světem.
Samozřejmě to vždycky nefunguje dobře, protože ostatní ženy jsou často nervózní z toho, jak je módní bohyně neustále perfektní a sociálně nezdatná. Často ji vnímají jako sebestřednou nebo povýšenou. Jako žena s AS vím, že toto velká většina žen s AS nechce, nechtějí takto vypadat.
Pravdou je, že spousta žen s AS, zvláště ty bez diagnózy, jsou často nejisté a neví, jak se mají chovat v společenských situacích. Takže aby se necítily ještě úzkostněji proto, že udělají něco nevhodného, často se rozhodnou neříkat vůbec nic, pozorovat ostatní a učit se, jak se chovat ve společnosti.
Na druhé straně tyto ženy často přitahují muže, ale to, jak se AS ženy chovají, je často odežene nebo vystraší. Navíc je módní bohyně naprosto zmatená a neví, jak se má k mužům chovat, nevšimne si jemného flirtování, které je pro NT ženy instinktivní.
Takže je pro AS ženu často složité utvořit vztah s nějakou polovičkou. Také je to těžké, pokud se neustále snažíte vypadat normálně, a přesto vás všichni vidí jako odlišné.
To je často největším dilematem pro každou ženu s AS. Vevnitř ví, že je jiná. Musí se velmi snažit, aby vypadala ve společnosti normálně. Přestože dá tolik energie do své módní slupky, má pořád potíže se orientovat ve společnosti, takže má v sobě velký zmatek. Takže přestože tyto AS ženy vypadají velmi sebevědomě, v sobě mohou mít spoustu paniky a zmatku. Takže příště, až ji poznáte, zkuste k ní ještě o něco trochu více proniknout, než ji odepíšete.
Intelektuálka
To je o něco tradičnější typ AS ženy tak, jak nám je líčí média nebo odborná literatura. Ženu s autismem nezajímá móda nebo materiální věci. Když se potká s módní bohyní, pomyslí si, že by měla víc společného s někým z opačného konce vesmíru než s ní. Pro intelektuálky s AS je oblečení jen čímsi nutným, stejně jako jídlo nebo dýchání, ale nedefinují její já. Známým příkladem je třeba Temple Grandin.
Takže intelektuálka s AS bude nosit nejspíše funkční, obyčejné oblečení, a nesnaží se být velmi ženská. Časem tyto ženy získají náhled na to, jak se oblékat, skrz pozorování ostatních žen.
Pro intelektuálku s AS je život o intelektuálním naplnění. Tahle žena si v dětství nehrála s Barbie nebo nesnila o krásné svatbě. Jestli ji bavily nějaké pohádky, tak o princezně a žabákovi. A zajímalo ji jen, jakého druhu byl onen žabák, byla to ropucha nebo nějaká rosnička? Proč? Není taková žába na pokraji vyhynutí? Má nějakou roli v darwinovské teorii?
Intelektuálka s AS netráví čas zabýváním se nedůležitých věcí jako ostatní lidé. Nezajímá ji, jestli je její makeup prošlý nebo kdo je nejvíc cool kluk na škole. Spíš se zabývá tím, co jí připadá jako opravdické potíže v životě, například jak globální oteplování ovlivnuje klima? proč existuje chudoba? co způsobilo destrukci dávných kultur? Její zájmy se často týkají nezodpovězených otázek moderní vědy nebo jestli má matematický mozek, tak bude řešit nezodpovězené matematické otázky.
Ale některé, i když ne všechny, ženy s AS mají potíže s abstraktními matematickými koncepty, takže se odvrátí spíše k umění. Spoustu žen s AS je nadaných, co se týče malby, literatury, designu, architektury, programování nebo jiného kreativního odvětví.
Domácí královna s AS
Často se s nimi setkávám a nikdy je nepochopím. Domácí královna je třeba někdo, kdo je neskutečně nadšený z nových závěsů nebo nového typu vysavače. Nevím, klidně mi nadávejte, ale nechápu, jak jakýkoliv domácí přístroj může způsobit takový zájem.
Také nechápu, dobře, vyjdu ven a padne mi na hlavu pár kapek. Najednou všechny domácí královny kolem mě se promění v klepající se ratlíky. Všude samá úzkost a panika. Co se děje, prší snad kyselina? Všechny ty ženské se rozpustí?
Ne, říkají, ale máme doma pověšené prádlo a ono zmokne! Během let jsem zjistila, že nejhorší možný komentář je ,,ale nebylo už stejně mokré a teď se jenom suší?“
Někdy, když se vrátím domů a vidím, jak zanedbaný, zaprášený byt mám, tak si nadávám, proč není mým speciálním zájmem moje domácnost? Pak by se to nikdy nestalo.
Domácí královna s AS je neskutečně pyšná na svou domácnost a její domov by se skvěle vyjímal na stránkách časopisů o bydlení. Pokud vás někdy pozve na večeři, bude úzkost na obou stranách(něco zničím nebo zašpiním), ale i kulinářské potěšení, protože dostanete plno vybraných jídel.
Domácí královna bude říkat věci jako, no, chutná ti moje organické kuře s středomořským dipem, dlouho pečené, nikdy jsem to nedělala, ale o nic nejde, zvládla jsem to mezi vybráním šatů k dnešní večeři a očištěním každého knoflíku na každém saku v tomto bytě. To si většinou dám velký lok vína, svěsím stydlivě hlavu a přemýšlím, jak špatná žena a matka jsem.
Speciální zájmy žen s AS
Domácí královna je dobrý příklad, jak ukázat, že každá osoba s AS má potřebu se věnovat detailu a touhu excelovat v určité oblasti, která je zajímá jako nic jiného – jejich speciální zájem. Ten je konzumuje, jsou vášnivě vhozeny do oblasti, v které musí být perfektní, ať je to už cokoliv.
Nemusí to být nutně to, co jsem probírala výše, ale klidně i perfektní máma, herečka, zpěvačka, architektka,…jde o to, že lidé s AS nemohou být jen trochu dobří v tom, co je baví – musí to dělat neskutečně dobře, jinak se věcí zabývat nebudou.
Já bych raději běhala bosá po žhavém uhlí, než uklízela ve vlastním domě, ale dokud si nevydělám na někoho, kdo to bude dělat pro mě, tak se budu muset tomu týrání pořád oddávat.
Takže mě prosím čtěte a zbavte mě toho nesnesitelného prokletí!