Digitální malba chladného dne, na kterém zrzavé holka plave uprostřed jezera, v pozadí vidíme modrobílé hory, mužskou postavu s kytarou a chatu, která je schovaná v horách.

Jak milovat člověka, který má autismus

http://autism.ehoow.net/?p=805 – zdroj

Jsou chvilky, kdy je chcete obejmout a pevně držet. A jindy je zase chcete uškrtit. Ať už jde o člena rodiny, kamaráda, člověka, kterého milujete, to je jedno – má poruchu autistického spektra. A vy je nechápete a šílíte z toho. Ale nemusí to tak být. Když si zapamatujete pár věcí, můžete mít skvělý vztah.

Přijmout daného člověka takového, jaký je, je minimálně obrovskou výzvou. Prvním krokem je vůbec vaše snaha, to, že chcete.

Instrukce

1. Přijměte, že nepřemýšlíte stejně. To znamená, že se nejspíš nemusíte chápat. A když už toto víte, tak si uvědomíte i další věci: –
1. Když udělá něco, co vás raní, můžete jim věřit, že to neudělali schválně.
2. Když řeknou něco, co vás urazí, uvědomte si, že vás opravdu nechápou a nechtějí být kritičtí.
3. Když členové rodiny nebo kamarádi říkají, že je váš známý s AS naštval nebo urazil, můžete říct ,,ono se to tak může zdát, ale víte co,…“
2. Přijměte, že neprožíváte život stejně, takže jejich připomínky, překážky, zájmy, stížnosti, frustrace se od těch vašich budou lišit a budou se vám zdát nelogické. Jejich vnímání světa je silně ovlivněno citlivými smysly. Mohou také mít problémy s komunikací, stereotypní zájmy, smyslové poruchy, zvláštní odpovědi a chování v společenských situacích…prostě strašnou spoustu věcí, kterou si ted ani nedokážeme představit. Když se na to podíváte tak, že musí odrážet spoustu neviditelných much, které na ně každý den útočí, tak vám bude dávat větší smysl jejich chování.
3. Příjměte, že jsou inteligentní a mají zajímavé dovednosti, které nechápeme, ale dost možná nemají to, čemu říkáme zdravý selský rozum. Nejlíp mně to bylo popsáno takto: AS je jedna z nejmíň milých poruch. Většina lidí nechápe, jak může osoba řešit tak komplexní problémy a zároveň jí nedojde, aby nestála v dešti. Ve vašem vztahu může být ten s AS, kterého napadají dobrá řešení, komplexní řešení. Zjednodušení je pro ně už složitější. Přijměte, když řekne ,,potřebuji pomoci s“, protože s tím opravdu potřebuje pomoci. U lidí s AS je většinou přítomna ALESPOŇ průměrná inteligence. Takže takový člověk bude znát své hranice.
4. Příjměte, že potřebují lásku a pochopení. Lidé s AS, ať už se říká cokoliv, mají emoce. Vlastně jich mají naopak hrozně moc. V moderní literatuře už je tento fakt lépe zmapován. Jde o to, že na emoce jinak reagují a jinak je prožívají. Lidé s AS bývají často velmi osamělí a mohou onemocnět depresí, protože si připadají, že na světě pro ně není místo, že se sem nehodí. Když se spřátelíte s někým, kdo má AS, tak se vám dost možná vyjeví více otázek než odpovědí, ale čím víc se budete snažit, tím větší bude vaše odměna v daném vztahu.