Digitální malba - portrét tmavovlasé ženy na žlutém pozadí, spodní polovinu obličeje jí zakrývají čtyři hrací karty.

Filmy o autismu a AS

Poslední dobou, mezi učením, přípravou a tak, trávím čas i tím, že se s Kristiánem koukáme na filmy o autismu. Napadlo mě napsat sem, co jsme třeba viděli, jaký se mi film zdál být…:-) Protože, jak jste si asi už všimli, filmový průmysl moc nezpodobňuje lidi s autismem takové, jací opravdu jsou – často jsou to geniální matematici, muži, samotářští a nesnášející lidský kontakt. OK, nebudu říkat, že takoví autisti nejsou, ale rozhodně jich není drtivá většina :-))) Někteří slavní lidé s autismem jsou možná trochu stereotypní, ale stejně..
No, třeba si najdete něco, co se vám bude líbit a ještě jste to neviděli. Jinak můžete psát i doporučení na další filmy do komentářů, já jich teda mám naplánováno ještě spoustu, takže to nebudou doporučení pro mě, ale spíš pro další čtenáře.. 🙂

1. Rain Man

Rainman je docela klasika. Dospělý autista, kterého jeho bratr vytrhne z jeho běžného prostředí. Tenhle film je dokonce založen na reálně existujícím pánovi jménem Kim Peek, který ale autista nebyl. Narodil se sice s jiným mozkem, měl určité abnormality, které mu zabraňovaly v normálním pohybování se a měl problémy s takovým tím ,,selským rozumem“, ale nebyl autista. A zdaleka ne všichni autisti vypadají jako Rain Man. Takže si dávejte pozor na to, co říkáte :-)))

2. Jmenuji se Khan

Jak se Kristián vyjádřil – byl by to dobrý film, kdyby nebyl tak násilně natahovaný, protkaný možná až moc dojemnou hudbou… Líbilo se mi, že se tak hezky potýká s tématem rasismu, jak jej ukazuje i z té druhé strany – aneb jak se má cítit muslim, který je autista, a který žije v USA po útoku na dvojčata? Některé momenty byly teda hodně dojemné, ale teda vyrazilo mi dech, když řekli, že Khan je vysokofunkční Asperger, a že je na tom líp než většina ostatních lidí s Aspergerem. To mi teda fakt nepřišlo.

3. Sněhový dort

Tenhle film se mi hodně líbil. Hraje v něm totiž autistku ŽENA, což konečně trochu mění ono otravné schéma, a hlavně teda ji nezajímá matematika, fyzika, ani vesmír, ale SNÍH a sněhové vločky, což mi přijde o hodně moc uvěřitelnější než geniální osamělí muži – matematici, které nám filmový průmysl pořád podstrojuje 🙂 Film je i hodně citlivý, jemný, délka tak akorát, rozhodně se při něm člověk nenudí. Možná je trochu škoda, že zase do charakteristiky autismu zakomponovali tu šílenou obsesi uklízet – která je OCD, ne autismus – spousta autistů má doma nebetyčný bordel :-)))

4. Benny a Joon

Moc hezký film s Deppem, možná to ani neznáte, a zase je tam žena. Ta má být autistka, ale vsadila bych boty, že Depp tam je Asperger :-))) Nekonvenční řešení problémů, člověk se zasměje nahlas, zasměje se ale nejenom těm šílenostem, které spolu ti dva vymýšlí, ale i šílenostem, které tam vymýšlí ,,entéčka“. Nic složitého, příjemná oddychovka, pěkný film.

5. Mary a Max

Mary a Max je podle mě hodně dobrý film. Poprvé jsem ho viděla na gymplu a tajil se mi dech, jak to tam bylo všechno hezky vysvětleno. Jasně, někdy až moc přetažené, ale člověk si dokáže udělat i docela hezký obrázek o tom, jak to může být u Aspergerů doma. Jinak teda upřímně si myslím, že i Mary byla Asperger, má hodně ženských, jemnějších znaků, dopisy, které Maxovi píše, o tom docela dost i svědčí, nekamarádí se moc s dětma ve škole, má zajímavé myšlenky…Líbí se mi hrozně i zpracování toho filmu, ty ,,jakoby“ ošklivé loutky, některé vtípky jsou trochu dětinské, ale chápu, že krom dospělých se na to dívají i děti, neurotypické děti by takové vtípky ocenit i mohly..:-)) ale já se teda nejvíc řehtala, když Max napsal Mary v jejich základkových letech, jestli někdy byla u komunistů :-)))

6. Simonův vesmír

Dívali jsme se na to zase s Kristiánem. Nebyl to špatný film, ale ani nic extra. Simon, fyzik, matematik, který se nedokáže postarat sám o sebe, má všechno naplánované do posledního puntíku, bydlí s bráchou a jeho přítelkyní, která to s ním nevydrží, odejde pryč a Simon chce bráchovi najít novou. OK, no. Trochu mě štve, že Simon se nikdy nezasměje, nemá nikdy radost, dělají z něho zase hodně strojového robota. Naopak se mi líbí, jak se vždycky jde zavrtat do sudu, kde si hraje na to, že je ve vesmíru, když má meltdown – to podle mě vystihli úplně přesně.

7. Adam

Tohle byl nádherný film. Fakt, viděla jsem ho včera a nemůžu se z toho vzpamatovat. Adam je Asperger, kterému umře otec, zůstane žít sám, je mu 29 let a přistěhuje se k nim do baráku nová sousedka, do které se spolu zamilují. Tenhle film podle mě nejvíc vystihuje to, jak se cítí člověk na spektru. Jasně, Adam je chlap, zajímá ho vesmír, ale tady stereotyp končí – Adam se usmívá, snaží se překonat a jít se svou přítelkyní na párty, pozve ji k sobě do bytu, ON je ten první, kdo ji políbí, dokáže podat lidem ruku, ale nekouká se jim přitom do očí…Možná proto byl ten film takový propadák, protože o ,,obyčejné“ aspergery filmový průmysl nestojí. Ale pro mě to byla nádhera, pět hvězdiček, a u konce jsem málem brečela.

Tak, to budou asi všechny filmy:-)) jinak ještě by asi bylo dobré vidět Temple Grandin, Molly, I am Sam, Miracle Run, Mozart and the Whale, ale to má čas…:-))

8. Dodávám: Jane Wants a Boyfriend. Za mě super, super, super! Mladá žena (!!!) s Aspergerovým syndromem, která se rozhodne si najít kluka, s hledáním jí pomáhá její starší neurotypická sestra. První samotné bydlení, stěhování a změny, nejlépe ztvárněný meltdown…za mě nejlepší!