Dětská malba žlutočerného mloka na kamení.

10 pozitivních stránek Aspergerova syndromu

Ahoj, našla jsem pěkný článek na stránce seventhvoice.wordpress.com . Tady je:

“Už vás nebaví poslouchat, jak se pořád v médiích píše o negativních stránkách autismu? Jasně, stejně jako ostatní lidé mají i autisté a Aspergeři chyby a špatné stránky, proč ale nevypíchnout i spoustu těch skvělých, které se na lidech s PAS ostatním lidem tolik líbí?“

1. Aspíci méně lžou
Už jste si všimli, jak ostatní lidé často trošičku lžou a vymýšlejí si(a někteří i více) než lidé s Aspergerovým syndromem, kteří mluví přímo a rovnou k věci? Pro aspíky je pravda zkrátka pravdou. Milé slovo nebo kompliment od člověka s AS by pro vás mělo mít obrovskou váhu, protože člověk s AS si opravdu myslí, co říká.
2. Aspíci žijí v přítomnosti
Jak často se vám stane, že si nevšimnete toho, co je přímo před vámi, protože zrovna udržujete společenskou konverzaci nebo hledáte klíče, jak se máte ve společnosti chovat? Aspíci jsou mnohem přítomnější a citlivější na smyslové vjemy kolem nich. Mnoho z nich dosáhlo ideálu – být si stále vědom prostředí kolem nich samých.
3. Aspíci druhé lidi méně soudí
Kdo je tlustější? Bohatší? Chytřejší? Aspíkům na těchto věcech záleží méně než obyčejným lidem. Aspíci navíc často vidí přímo pod povrch a snaží se proniknout k pravému já dané osoby.
4. Aspíci jsou vášniví
Všichni aspíci samozřejmě nejsou stejní, ale mnoho aspíků je opravdu vášnivých, co se týče nápadů, věcí a lidí v jejich životech. Kolik obyčejných lidí toto může říct? Někdy nám připadá, že nás neposlouchají…tak kde se ale naučili tolik věcí, které umí? Divíte se? Kolik pozornosti jste věnovali vy knize nebo dokumentu, který jste naposledy viděli?
5. Aspíky nesvazují společenská očekávání
Pokud jste si někdy kupovali auto, hráli hru nebo se přidali do kroužku, abyste zapadli, víte, jak těžké je zůstat sami sebou. Ale pro aspíky jsou společenská očekávání upřímně irelevantní. Jde jim opravdu o to, co je doopravdy zajímá, co mají opravdu rádi, a o vášeň, s kterou se těmto věcem věnují. Nechtějí být za každou cenu tak dobří jako sousedi Černí.
6. Aspíci mají dobrou paměť
Jak často lidé zapomínají směr cesty, nebo zapomínají barvy, jména a další detaily? Aspíci si detaily mnohem lépe pamatují. Mají mnohem lepší paměť na detaily než velká většina vrstevníků.
7. Aspíci jsou méně materialističtí
Toto samozřejmě nemusí být všeobecná pravda, ale obecně se aspíci méně zabývají vlastním vzhledem, tedy i značkami, účesy a dalšími drahými, ale nedůležitými věcmi, které mohou zajímat zbytek populace.
8. Aspíci nemanipulují
Kdo je tamta žena, proč se na ni díváš? Jo, řekla jsem ti, ať klidně jdeš ven, ale proč jsi šel? Aspíci toto nedělají a předpokládají, že vy také ne! Je to velmi příjemná změna z onoho kolotoče, který ubližuje většině obyčejných vztahů.
9. Aspíci toho méně skrývají
Většinu času, když vám aspík řekne, co by chtěl – tak vám říká, co by chtěl. Tečka. Žádné překrucování, neupřímná přání, kdy by doufali, že budete číst mezi řádky. Většinou toho zkrátka skrývají mnohem méně než ostatní lidé a říkají vše narovinu
10. Aspíci otevírají neurotypikům nové cesty
Pro některé lidi, kteří PAS nemají, může být velmi přínosné mít v životě někoho s AS. Tento člověk pozitivně ovlivní kvalitu našeho vnímání, naše doufání a očekávání. Například nás naučí se koukat opravdu na to, co v daný moment je přítomno, místo toho, abychom hledali, jak by to mělo být správně…