To zvláštní, co se mi někdy děje

Kdybych žila ve středověku, myslím, že by mě dávno upálili za čarodějnictví.

Jasně, jsou věci, které (bohužel) nemůžeme ovlivnit. Ale některými, těmi menšími, se dá trochu hýbat. Mám hrozně ráda mysteriózní věci, přestože mám ráda i tabulky, plány a přesnost. Je to zvláštní. Studovala jsem biologii, ve volném čase si čtu vědecké články, takže se snažím nezabývat žádnými hoaxy a zprávami z podivných ezoterických serverů. A i když nás s Matýskem baví pseudodokumenty jako třeba Ancient Aliens o mimozemšťanech, bereme to spíš jako naše guilty pleasure, něco jako Výměnu manželek.

Ale je pravda, že čím více pronikáte do tajů neurověd, zjišťujete, jak málo probádaný vlastně mozek je. Věděli jste, že se v něm tvoří struktury, které mají až 11 dimenzí? (https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170612094100.htm)

Pamatuju si, jak se mi kolem roku 2014, na podzim, začalo zdát o letadlech. Nikdy předtím jsem neletěla letadlem, proto mi to přišlo přinejmenším zvláštní. V té době jsem měla blbý vztah, hledala jsem se a snažila jsem se sama sebe lépe pochopit. V těch snech jsem někdy letěla já, někdy letělo samotné letadlo. Vždycky jsem věděla, že jsem hrozně daleko, ale hrozně šťastná. Bylo to zvláštní. Psychoanalytik by nejspíš řekl, že jsem se chtěla vzdálit od své situace, nebo tak něco. A je na nás, čemu věříme.

Já vím jen to, že ty sny mi s rozchodem s mým tehdejším klukem zmizely a objevily se znova zhruba za pár let. Vlastně to vím úplně přesně na den a měsíc, kdy se mi začalo znovu zdát o letadle z velké dálky, protože si své sny velmi přesně zapisuji, zvlášť ty hodně živé. Někdy jsem měla i podivné pulzování v hlavě, které se objevuje, když máte velmi silný lucidní sen a používáte mozek úplně naplno.

Když jsem se seznámila s Matýskem, řekl mi, že se do Česka vrátil a kdysi tady už studoval. Nemusel mi ani říkat, kdy. Nemusel mi ani říkat, kdy přiletěl. Stačí, když si přečtete můj snář, tam je to napsané.

Není to jen o letadlech. Je toho spoustu. Přesně začátkem každého měsíčního cyklu se mi zdá o mořích, jezerech a řekách plných průzračné vody. Jakmile se mi zdá o myších, mám do pár dnů chřipku nebo mě bolí v krku. Když se mi zdá o velmi nechutných věcech jako jsou vykuchané želvy a jejich srdce a podobně, vím, že mám zase rozházené hormony a potřebuju upravit. Mimochodem, toto je vlastně celosvětový fenomén, jak hormony působí na ženský spánek – když si pročtete diskuze žen procházejících menopauzou, nestěžují si jen na návaly, ale taky na neskutečně nechutné sny.

Myslím si, že synestezie a autismus dělají v mozku věci naprosto neprobádané a nám stále ještě nepochopitelné. A já před tou barevností smekám, podivuji se jí a nechávám se jí každý den překvapovat…

Jen se jim to musí dovolit.