"Benziňáky" - malby abstraktního rázu, které vzniknou, když se výkres přiloží na olejové malby rozmíchané v benzínu. Spousta skvrn a zvláštních barevných tvarů.

Jak získat partnerku, když máte Aspergerův syndrom

Ahoj,

tak jsem našla pěkný článek na stránce wikihow.com. Pár kluků mě prosilo, abych nějaký podobný článek přeložila, tak jsem si řekla, proč ne, i ženy si z toho mohou vzít nějaké ponaučení. Ale je ovšem nutno dodat, že pokud chcete sbalit AS holku, je to většinou trošičku jinak…:D

A ano, i neurotypici můžou s přehledem chodit s Aspergerem a z takového vztahu mnohé čerpat!

Svět je plný chytrých, soucitných a atraktivních žen – ale dostat se k nim blíže může být složité. S trochou trpělivosti a sebevědomí je ale vše možné – i ty  se můžeš dokázat přenést přes svou stydlivost a najít si přítelkyni. Tyto rady jsou mířeny lidem na autistickém spektru, ale mohou se hodit i neurotypikům.

Kroky

  1. Get a Girlfriend When You Have Asperger Syndrome Step 01.jpg
    1

    Ber na vědomí, že existuje spousta holek a žen, kterým nevadí, že by chodily s autistou. Spoustu autistů se zamilovává, berou se, mají děti – takže, jak vidíš, ženy, které bys mohl zajímat, existují.

  2. Get a Girlfriend When You Have Asperger Syndrome Step 02.jpg
    2

    Snaž se vypadat dobře. Nos hezké a čisté oblečení, které se alespoň v něčem podobá oblečení vrstevníků. To ti pomůže lépe zapadnout. Správná hygiena člověku pomůže vypadat lépe před potenciálními přítelkyněmi, takže se určitě často sprchuj a používej deodorant. Abys vypadal hodně atraktivně, zjisti, jaká barva ti sluší a nos takové svetry a trička.

  3. Ask Out a Girl at School Step 08.jpg
    3

    Uvědom si, že jsi přitažlivý. Autismus je neurologická jinakost, nikoliv nálepka ,,loser“. Autisté jsou obecně věrní, upřímní, soustředění, hodní, vzdělaní a originální lidé. Všechny tyto vlastnosti se ženám líbí. Nech své přednosti zářit a chovej se tak, aby byly vidět, a potenciální přítelkyně se na tebe budou lepit.

  4. Get a Girlfriend When You Have Asperger Syndrome Step 03.jpg
    4

    Sleduj, jak se jiní lidé chovají ke svým přítelkyním. Dávej pozor, jaká je jejich řeč těla a dávej pozor, co říkají. Všímej si, co z nich dělá milující, sladké a respektující lidi.

    • Pokud se stydíš koukat na své přátele, sleduj vztahy v televizi nebo na internetu.
    • Ptej se lidí, co už přítelkyně mají, jak se k nim chovat co nejlépe.
  5. Get a Girlfriend When You Have Asperger Syndrome Step 04.jpg
    5

    Seznamuj se s ženami. Hodně ženských přítelkyň můžeš poznat v klubech, kroužcích a aktivitách nebo ve škole a v práci. Hodně času je poslouchej, abys jim porozuměl a byli jste si blíž.

    • Hledej si přítelkyně na místech spjatých s tvým speciálním zájmem(třeba klub sestavování robotů nebo taneční kurzy). Takhle se můžete seznámit přímo u něčeho, co vás oba velmi baví.
  6. Get a Girlfriend When You Have Asperger Syndrome Step 05.jpg
    6

    Začni konverzaci. Pokud se bojíš, že budeš nervozní, tak si připrav předem ,,scénář“. Uč se ho, dokud nejsi připraven začít konverzaci v reálném životě. Tady jsou příklady, co můžeš říkat:

    • Představit se. „Ahoj, jsem ____. Jak se jmenuješ?“ Až se představí, zopakuj si to, ať její jméno nezapomeneš. Když ji pak oslovíš, uvědomí si, že si ji pamatuješ, a to tě v jejích očích vyzdvihne. Ty se můžeš představit na úvodu konverzace nebo i později(,,Jak se vůbec jmenuješ?? Jo, mimochodem, já jsem…)
    • Začni komplimentem. ,,Hodně se mi líbilo, jak jsi vylepšila toho robota“, nebo ,,líbí se mi tvůj náhrdelník“ nebo ,,máš hezké vlasy“. Nejpravděpodobněji ti poděkuje a možná ti taky složí nějaký kompliment. Jestli ano, poděkuj jí.
    • Potom se zeptej na něco jako ,,Jaký jsi měla den?“,,Co znamenají přívěšky na tvém náhrdelníku?“,,Máš toho dneska večer hodně?“ Je hodně hezké se ptát na věci, které jsi jí pochválil(třeba na to, jaký má názor na kurz, který spolu navštěvujete..a tak). Odpoví¨, a buď s tebou probere tvou otázku více do hloubky nebo se tě taky na něco zeptá.
    • Mluv, když je dlouho ticho.(15 sekund a více)
    • Nezahlcuj ji otázkama. Když bude ticho, buď se na něco ptej, ale i říkej, jaké jsou tvé plány nebo co jsi kdy dělal: ,,Minulý víkend jsem šel…“,,Zítra půjdu..“ Pak by se tě měla začít ptát i ona.
    • Nechej ji, ať mluví. Hodně psychologů doporučuje pravidlo 70/30: 70% času poslouchej, 30% času mluv. Tvůj partner v konverzaci se bude cítit vážený a bude si s tebou chtít zase promluvit. Když se chytíš, že hodně mluvíš, zamlč se a nech ji promluvit.
  7. Get a Girlfriend When You Have Asperger Syndrome Step 06.jpg
    7

    Když uděláš něco divného, vysvětli, že jsi autista a někdy nechápeš společenské návyky. Pokud si myslíš, že jsi ji naštval, omluv se. Možná už tušila, že jsi trošku jiný, ale nechtěla se tě na to ptát, protože nechtěla být nezdvořilá.

    • Vysvětli nejrelevantnější body autismu, zvláště když je možné, že si je špatně vyloží. Třeba když řekneš, že máš problémy rozeznat, co se hodí a co ne, musíš i dodat, že ona by měla mluvit trochu jasněji, a nemůže si myslet, že je ti ukradená. Pokud máš problémy rozpoznávat obličeje, řekni jí to, ať se nestane, že ji potkáš někde v davu, nezamáváš a ona bude smutná.
    • Snaž se jí odpovědět na vše, na co se bude ptát. Když bude hodně zvědavá, odkaž ji na nějakou odbornější literaturu, nějaký blog nebo webovou stránku.
    • NT lidé se cítí blbě, když lidé začnou mluvit o tom, že je někdo jiný nebo má nějakou poruchu. Jestli začne koktat nebo se koukat bokem, cítí se nepohodlně. Zeptej se jí, jestli se cítí nepohodlně a jestli jí s tím nemůžeš nějak pomoci.
    • Většina NT lidí bude reagovat buď podporou, zmatením nebo zvědavostí. Ale když bude mít negativní odpověd, neber si to osobně – jejím problémem je její ignorance, ne tvůj autismus, a ty si zasloužíš někoho lepšího. Protože ty jsi v pohodě.
  8. Get a Girlfriend When You Have Asperger Syndrome Step 07.jpg
    8

    Sleduj řeč jejího těla, abys zjistil, jestli má o tebe zájem.

    • Pokud se na tebe usmívá, sahá ti na paže či tělo a hodně mluví o svém životě, tak pravděpodobně má ráda tvou společnost a jsi pro ni potenciálním partnerem.
    • Pokud většinou dává krátké odpovědi na tvé otázky, moc ti neříká a odejde dřív, než máš šanci si s ní více promluvit, tak ji moc nezajímáš. Raději si najdi jinou.
    • Pokud to sám nepoznáš, zeptej se kamaráda, jestli si myslí, že se jí líbíš. Přátelé mohou dát dobrý odhad a hodně z nich i potěší, že ti mohou říct svůj názor. To je normální, když se ti někdo líbí.
  9. Get a Girlfriend When You Have Asperger Syndrome Step 08.jpg
    9

    Pozdrav ji, kdykoliv se vidíte. Po pár rozhovorech se můžete sejít mimo školu, klub, kdekoliv se potkáváte. Můžeš ji pozvat do kina, restaurace, na nějakou událost, a podobně.

  10. Get a Girlfriend When You Have Asperger Syndrome Step 09.jpg
    10

    Pořád buduj váš vztah.

    • Ptej se na její rady a názory. Hodně lidí rádo sdílí své myšlenky a hodně rádi mají, když je posloucháš a pamatuješ si, co říkali.
    • Nestyď se za své zvláštnosti. Tvé uklidňovací rituály, speciální zájmy a další věci jsou součástí toho, kým jsi. Holka, které se líbíš, je bude shledávat sladkými a unikátními.
    • Zjisti, co vás oba baví a mluvte spolu o tom. Když něco z toho je tvůj speciální zájem, mluv o tom hodně! Tvá vášeň ji může pozitivně překvapit. Jen následuj obecná pravidla zdvořilosti: nestáčej konverzaci jen na sebe a nech, ať změní téma, když bude chtít. Pak bude vše OK.
    • A buď jen milý. Vše, co každá holka chce, je milý přítel. Když se k ní budeš chovat hezky, tak tě bude mít ráda.
  11. Get a Girlfriend When You Have Asperger Syndrome Step 10.jpg
    11

    Pak jí oficiálně pozvi na rande. Existuje sice i možnost, že ona pozve tebe, ale spousta holek nechává kluky, aby se zeptali první. Pokud s tebou flirtuje, tak ji vem někam na napůl soukromé místo a řekni jí, že se ti líbí víc než jen jako kamarádka.

  12. Get a Girlfriend When You Have Asperger Syndrome Step 11.jpg
    12

    Nechej jí prostor. Všichni prochází fází, kdy se nemohou nabažit osoby, kterou milujou, a to je speciálně pravdivé pro autistické lidi. Nezapomeň, že ona chce trávit čas i se svými přáteli a dělat sama některé věci, tak ji nechej, jestli  je zaneprázdněná nebo ted nemá chuť cokoliv podnikat.

    • Než za ní přijdeš, sleduj, jestli je ochotná konverzovat. Jestli to nepoznáš, rovnou se jí zeptej ,,Můžem si teď popovídat?“
    • Jestli je zrovna se svými kamarády, nepřipojuj se k nimi, dokud tě sama nepozve .
    • Nech ji, ať se někdy ozve první. To abys nevypadal, že jsi příliš vázaný. Věř tomu, že ona se ozve.
  13. Attract Men in Public Step 07.jpg
    13

    Řekni, že si jí opravdu vážíš. Snaž se jí dávat dárky, skládat komplimenty, trávit s ní čas a zvednout ji náladu, když je nešťastná. Jestli se k ní budeš chovat jako k nejlepší ženě na světě, bude tomu věřit a bude ráda tvou přítelkyní.

Tipy

  • Jestli nevíš, jestli je zadaná nebo ne, zeptej se, ,,Chodíš s někým?“ To je normální a častá otázka, která i může poukázat na to, že o ni máš zájem.
  • Rychle se omluv, když ji naštveš. Vysvětli, proč jsi udělal, cos udělal, a řekni, že je ti to líto, že jí to ublížilo. Zeptej se, čím to můžeš vylepšit a už to nedělej. To ukazuje, že máš o ni starost a zájem, a je to nejrychlejší způsob, jak ti může odpustit.
  • Zeptej se ostatních, jak si našli přítelkyně. Hodně lidí rádo pomůže a předá své zkušenosti dál.
  • Je normální být nervozní, než pozveš ven holku. Hodně lidí je nervozních, i NT i AS, a přesto se obě skupiny žení a vdávají a mají děti. Nervozita zas tak vztah neovlivní.
  • Zeptej se sestry nebo kamarádky, jestli nepomůžou. Můžou si s holkou promluvit a zjistit, jestli se jí taky líbíš. Jestli tvou vyvolenou neznají, i tak mohou pomoci a předat nějaké cenné rady o ženách a vztazích.
  • Zkus si najít i autistku, zvláště nějakou, se kterou máte stejné zájmy!

Varování

  • Pokud se zdá, že nemá zájem nebo ti řekne, abys odešel, tak jdi pryč. Odejdi, i když si myslíš, že ti lže(,,mám přítele“), protože spoustu žen to říká, aby je muži nechali být. Netlač na ni, prostě si řekni, že pro tebe není ta pravá a jdi jinam.
  • Když řekne ne, nebuď nešťastný! Existuje spousta dalších žen, které ti lépe sednou.
  • Neciv na ni, zvláště, jestli se neznáte.
  • Nechoď s holkou, která tě ponižuje nebo ztrapňuje. Nesedí k tobě a může tě i šikanovat. Jestli se k tobě chová hnusně, řekni, aby toho nechala, a když toho nenechá, někomu to řekni.
No, a ještě jedna má poslední rada na závěr – když se vám tyhle tipy nebudou líbit a budete chtít něco trochu jiného, naprosto opačně jiného, přečtěte si Hru od Strausse. Můj AS kámoš je teď díky ní největší Cassanova. Fakt.