Linoryt, již vytištěný na třech papírech - červený, zelený a modročervený tisk třech rukou v zajímavém spojení.

100 tipů pro mladé lidi s Aspergerovým syndromem: Jak být cool

Ahoj, našla jsem moc milý článek na stránce www.myaspergerschild.com . Sama musím říct, že se mnoha tipy dodnes řídím…:D

Tento článek napsal Nathan, 17letý teenager s AS, jako projekt do školních novin:
Každý ,,aspík“ (někdo s vysokofunkčním autismem) chce být cool. Ale většina z nás není automaticky cool. Nicméně je pravda, že se člověk může stát populárnějším – jde o to, kým jste a jak se chováte. A existují způsoby, jak takové frajerství vydolovat z každého z nás.
Níže najdete tipy, které vám poradí, jak vypadat a znít dobře mezi vrstevníky. Používejte je a proměníte se ve společenského tvora a spoustu lidí se s vámi bude chtít kámošit.
1. Měj v paměti, že klíčovým faktorem je tvůj postoj. Chovej se příjemně – povídej, buď milý, měj charisma!
2. Nezapomínej, že první den na střední je důležitý. První dojmy jsou VŠECHNO. Jde o to, jak tě lidi budou dále vnímat, nebo jak tě budou vnímat alespoň nějakou dobu, dokud tě lépe nepoznají – což zabere čas.
3. Pro dívky s AS: nenoste makeup jen proto, že jej nosí i ostatní holky. Noste makeup jenom tehdy, když se vám líbí doopravdy, jak v něm vypadáte. A nepřehánějte to s ním.
4. Kámošte se s cool lidma. O to jde hodně. Když pořád do skupiny přivádíš losery, taky tě brzo za losera označí. Ale když se kámošíš s cool lidma, tak i tebe budou lidi brát jako cool člověka.
5. Nešikanuj a nenech se šikanovat. Nebuď zlý na ostatní ve škole, jenom abys vypadal víc cool. Obecně lidi nesnáší šikanování. Jako jo, říká se to asi snáz, než se to dělá, ale ve škole se snaž používat hodně humor a dobrou společenskou taktiku.
6. Dobře konverzuj. Každý má rád člověka, který ví, co se přesně má říct v který moment. Většinu času je mnohem lepší zůstat ticho a analyzovat konverzaci a užívat si humoru tvých přátel. Pak vyčkat na správný moment a mít dobrou poznámku. Když ale přijdeš mezi tiché lidi, zvol trochu jiný přístup. Buď hravý! Dělej vtípky. Můžeš si dělat z lidí i legraci, ale je důležité znát limity a vědět, že ostatní chápou, že si jen děláš srandu a nemyslíš to vážně.
7. Všímej si, jak tě vnímají ostatní. Je rozdíl mezi tím, když dovolíš, aby soudy ostatních zraňovaly tvé sebevědomí, a mezi tím, když víš, jaký se jevíš být ostatním. Musíš zjistit, jak vypadáš a jaký jsi z pohledu druhého člověka. Co se týče vzhledu: pozor na jídlo mezi zuby, špatný dech, pot, papír přilepený na botě a tak dále. Co se týče komunikace: nezírej na lidi moc(cítí se pak nepříjemně), seď a stůj rovně(vypadáš pak sebevědoměji), štědře se usmívej, buď slušný. Taky si všímej své řeči těla – když ji budeš analyzovat, brzo poznáš, jak to ovlivňuje bytí cool.
8. Buď fit, čistý a měj příjemnou vůni. Čisti si zuby, cvič. Nemusíš vyloženě vonět nějakou voňavkou nebo sprejem, ale nesmíš smrdět. Deodorant a trošičku voňavky stačí. Ne moc. Nebo stačí jenom i deodorant. Hlavně nesmíš smrdět, to se s tebou pak lidi moc nebudou chtít bavit.
9. Buď přátelský a milý k lidem. Pozdrav je, zvláště v momentech, kdy navážeš oční kontakt a bude se zdát, že čekají na pozdrav. Buď milý a přátelský i k učitelům.
10. Nebuď moc horlivý. Každý má rád přátelské, veselé lidi, ale nikdo nemá rád člověka, který to moc řeší a přehání a je moc horlivý. Takový člověk je pak otravný. Moc na lidi netlač. Usmívej se a udržuj konverzaci, ale všímej si rozdílu přátelský x obsesivní.
11. Buď vtipný. Ne, teď nejde o vyprávění vtipů. Ale jestli máš smysl pro humor, projev ho./aspoň trošku. Chceš být vtipný, ale zas ne úplně totální zdroj zábavy. Jde o to najít míru. A když řekneš dobrý vtip, tak stačilo. Nerozháněj vody ještě tím, že budeš pokračovat a vyprávět další a další vtipné věci – tím tu situaci akorát zabiješ.
12. Buď nezávislý. Nepotřebuješ holku nebo kluka, abys byl cool. Choď jen s někým, jestli se ti doopravdy líbí, nezačni s někým chodit jen proto, že je populární. Láska o popularitě není. A když se více spřátelíš s nějakou holkou nebo klukem, tak tě pak začne i bavit chodit s ním tancovat, chodit ven, a to ani nemusíte být zamilovaní. A jestli se ti někdo tajně líbí, snaž se dostat blíž k tomu člověku, možná se do tebe zamiluje taky.
13. Buď znalý různých témat. Není moc dobré být ignorant. Kluci mají rádi kámoše, kteří jsou chytří, většinou ale vyžadují znalost více různých témat než jen pořádně jednoho – ať už jde o to, jak balit holky až po současnou situaci ve světě. Ale nepřeháněj to. Mluv o tom, co víš, když se tě někdo přímo zeptá, jinak budeš vypadat jako šašek, a to není cool.
14. Buď tajemný. Nikdo nechce číst v otevřené knize, takže když o sobě řekneš vše, tak ostatní už tolik nebudeš zajímat. Něco můžeš tajit, lidé pak budou chtít vědět víc.
15. Měj otevřenou mysl. To je velmi důležité. Různí lidé mají různé názory, tak je nepomlouvej jen proto, že s tebou nesouhlasí.
16. Buď připraven dát najevo i své slabůstky. Dobří komici často využívají sebe sama jako terč pro humor, zvlášt proto, že znají své vlastní slabůstky, ale i proto, že když ostatním ukážou, že nejsou dokonalí, tak si ostatní lidé vzpomenou, že oni také nejsou dokonalí. Pořád se snažíme být lepší a lepší, často se snažíme zastírat naše nedokonalosti a nedostatky, takže je dobré použít humor a oddychnout si od tohoto shonu a připomenout si, že to všichni cítíme stejně.
17. Buď velký frajer! Všechny tyhle tipy ti pomůžou být cool, co se přátel týče, a ty bys je měl i zapojit do sebe samotného – tví přátelé jsou tvou součástí. Měl by ses snažit být velký frajer:D ale zas to nepřeháněj. Obyčejní lidi bývají často cool bez jakékoli snahy, takže to vážně nepřežeň.
18. Buď tím, kým doopravdy jsi. Nesnaž se, aby si tě ostatní všimli za každou cenu.
19. Buď sám sebou. Nesnaž se být jako někdo jiný. Žij pro to, kým jsi. Neztrácej nadhled. Být cool neznamená změnit se…je to o tom být dost sebevědomý na to, abys ukázal lidem, kým doopravdy jsi.
20. Být cool znamená být i vtipný. Říkej věci, které lidi rozesmějí.
21. Neporušuj pravidla, ale ohýbej je. Když jsi cool, tak jsi vyhrál. Nejsi žádný namyšlený idiot, který si váží vlastního života víc než životů jiných. Víš, že existují pravidla a zákony, a že existují z dobrého důvodu. Porušovat pravidla není možnost. Ale ohýbání pravidel a hledání kliček ano.
22. Rozšiř si své vědomosti a schopnosti být vtipný. Je mnohem snadnější najít vtip v něčem, co dobře znáš – třeba v tvé skvělé znalosti poezie 17.století, ve vědomostech o rybářských výpravách, které nedopadly dobře, a tak. Ať už čerpáš z čehokoliv, je důležité, aby se téma nějak dotýkalo tvých přátel, třeba aby i oni znali poezii sedmnáctého století. Lidi, které velmi baví  jedna věc, mohou být velmi zábavní pro ostatní se stejným zájmem. Ale když tyhle vtipy říkáte mezi lidma, kteří nemají stejné zájmy, nepadne to na úrodnou půdu. Pak často dostáváme označení jako ,,šprti“ nebo ,,chytrolíni“
23. Nepomlouvej. Lidi tě pak budou akorát nesnášet.
24. Nekaž náladu. Když máš blbou náladu, zůstaň radši doma.
25. Neboj se být odlišný, ať už to znamená zastat se sebe samotného, bránit kamaráda nebo se bavit něčím, čím se nikdo jiný nezabývá, třeba hrát na nějaký nástroj. Největší frajeři jsou lidi, kteří občas vybočí a nutí lidi se zamyslet. Nejistí lidé vám časem začnou závidět. Budu se snažit vás dostat, shodit, aby od vás odehnali pozornost a zaměřili ji na sebe samé. Neusmívej se a neukazuj svou slabost. Prostě je ignoruj. Ne tím způsobem, že budeš dělat, žes nic neslyšel, ale občas jednoduše shoď jejich připomínky.
26. Nebuď falešný. To většina lidí nesnáší. Přemýšlej. Když máš dobrého kámoše, který není vyloženě populární, nepošli ho do háje jenom kvůli tomu, že se chceš přidat do jiné pseudopopulární skupiny. Možná by se tenhle člověk časem stal tvým nejlepším kámošem! Lidi poznají, jestli jsi nebo nejsi falešný. Jenom proto, že je někdo populární, neznamená, že nemůže být i falešný. Poznávej, jací lidi jsou doopravdy.
27. Nebuď poslední, kdo odchází z párty. To jsi pak často ten nejotravnější člověk. Stejně jako s vtipností – jde o to zanechat všeho ve správný čas. Pokud zůstaneš moc dlouho, už tě dost možná nikdo nikam nepozve.
28. Nenos do školy nic nevhodného(drogy, zbraně atd.)
29. Moc se o svých slabostech nerozšířuj. Každý máme nějaké. Když o nich budeš pořád mluvit, staneš se terčem posměchu. Když jsi na něco citlivý, nech si to pro sebe.

30. Moc se nestarej o to, co si o tobě kdo myslí. Jako jasně, vždycky nás bude trošku zajímat, jaký na nás mají ostatní názor, nicméně NIKDY  NEPOTĚŠÍŠ VŠECHNY LIDI. Snaž se, ale nepřeháněj to. Lidi mají milion způsobů, jak se ti dostat pod kůži. Objev je a staň se vůči nim imunní. Bav se tím, co tě baví doopravdy.

31. Nekopíruj lidi, o kterých si myslíš, že jsou cool! Jde o to, abys TY vymýšlel trendy, ne abys je kopíroval!
32. Neodmlouvej učitelům. Ponižuješ je, vypadá to blbě a můžeš z toho mít akorát problémy.
33. Nikdy nevyšiluj. Nikdo nechce takového kámoše. Špatné věci se dějí a člověk na ně nějak musí reagovat, ale nepřehánět to. Udržuj si pořád nějaké standarty.
34. Nevolej moc svým kámošům. Když jim vždycky voláš ty, znamená to, že voláš už moc. Neexistuje moc nějaký univerzální poměr, ale spíš svým kámošům volej méně než oni volají tobě. Pak po tobě bude velká poptávka.
35. Nesnaž se být tvrďák nebo drsňák, to tě akorát shodí.
36. Nevyužívej špatného chování, abys získal pozornost. Spoustu mladých lidí začne kouřit, pít, šikanovat a tak. Proč? Protože dostávají negativní pozornost. Udělají něco špatného a pak si jich lidi více všímají. ,,Nevěřím, že to fakt udělal!“ Je lehké si toto splést s popularitou. Pokud chceš být cool, znej své limity. Nikdy nezaměňuj negativní pozornost x bytí cool. Lidi, kteří pořádají soutěže v chlastání, většinou cool nejsou. Pokud tě někdo nemá rád kvůli tomu, jaký sis vybral životní styl, ignoruj je a jdi dál.
37. Neprocházej se, neutíkej, prostě proplouvej. Jiní lidi na ulici chodí jako zombíci a jiní lidi zase chodí tak rychle, že je těžké poznat, jestli běží nebo jdou. Tvůj postoj je klidný a vyvážený, takže proklouzáváš.
38. Oblíkej se, jak chceš. Když z oděvu vyzařuje tvá osobnost, je to dobře. Kluci mají holky, i když furt nosí jenom svetry. To je jenom potvrzení efektu, jaký má frajerství na člověka. Že člověk může být cool, i když nosí něco, z čeho si lidi dělávají srandu.
39. Pokud ti není příjemné oblíkat se tak, jak bys doopravdy chtěl, pak se oblíkej dobře. Lidi se neradi kámoší s vandráky. Ne, nemusíš nosit oblek, ale prostě nos něco, v čem vypadáš dobře. Nezapomínej, že lidi hodně soudí podle vzhledu, takže se snaž vypadat co nejlépe.
40. Měj ze sebe dobrý pocit. Právě teď chceš zapadnout a být cool, ale budeš mít z toho i potom dobrý pocit? Musíš se sám sebe dopředu ptát na tyto otázky, než se nějak rozhodneš. Jen proto, že tě něco mezi lidmi povýší, neznamená, že se pak budeš cítit dobře. Ale jde to rozpoznat. Být cool neznamená jít s davem. Každý má svůj dav, takže si najdi takový, který se ti bude líbit, a bude ti fajn.
41. Najdi si opravdové kámoše. Třeba lidi, co se s tebou nechtějí bavit, protože nenosíš značkové hadry, asi nebudou ti praví kámoši. Naopak si najdi přátele, kteří tě mají rádi pro to, jaký jsi doopravdy.
42. Zaměř se na výhody, které plynou z toho, když jsi vtipný. Je důležité pochopit, čím to může přispět k tvému bytí cool.
43. Měj milou přítelkyni(dobré je, když i dobře vypadá). Hodná přítelkyně vždycky způsobí, že tě budou lidi víc brát. Proč? Protože hodná přítelkyně bude mít nejspíš hodné kamarádky. A nemusíš být zrovna vědec, aby ti došlo, jaký bude mít efekt, když má chlap hodně hezkých kámošek…
44. Měj dobrý účes. Vyzkoušej různé varianty, rovnání, trvalá, barvení. Prostě najdi účes, který sluší tobě a hodí se ke stylu, v jakém se prezentuješ.
45. Když někomu voláš, volej mu z určitého důvodu. Nedělej to jen proto, aby sis pokecal. Telefonáty udržuj krátké. Zavolej jednou. Zanech zprávu, ale jenom, když je to nutné. Když neodpoví, nevolej zpátky, pokud to není nutné. Když děláš plány na párty a chceš, aby přišli, ale oni ti nezavolají zpátky, jejich smůla. Nesháněj je.
46. Měj víru a sebevědomí, buď šťastný tím, kým jsi.
47. Měj vlastní styl. Najdi oblečení, které se ti líbí a vytvoř si styl. Nos toto oblečení do školy a buď unikátní, snaž se to prokombinovat a vědět, co je módní! Buď vepředu oproti ostatním. Buď leader, ne ovce. Nestarej se o lidi, co budou soudit tvoje oblečení. Kámoš se s lidmi, kteří mají rádi tvou osobnost, smysl pro módu atd.
48. Když jdeš mezi úplně nové lidi, snaž se najít lidi, kteří mají podobné záliby jako ty – to je snadný lamač ledů. Je výhodou být nový, protože (pokud jsi zrovna nebyl vyloženě nejoblíbenější ve staré škole), máš před sebou úplně nový start a šanci si vytvořit novou identitu.
49. Když chceš být cool, neměň na své povaze nic. To bys pak byl falešný a nikdo by tě doopravdy neznal, což je pohroma.
50. Pokuď jsi holka, nos vždycky nějaký šperk. Hezký náhrdelník nebo náramek stačí. I gumičky na zápěstí zanechávají v lidech dobrý dojem. Pokud máte ve škole přísná pravidla a uniformy, i dobré hodinky stačí. Nic extrémního. Pokud máte v uniformě polo triko, nezapínej si všechny knoflíky, budeš vypadat jako divná šprtka.
51.Seznamuj lidi. Buď tím, kdo dává lidi dohromady. Když máš dva druhy přátel, seznam je(pokud si myslíš, že by si mohli rozumět). A protože mají společnou minimálně jednu věc(tebe), tak si o tobě dost pravděpodobně budou povídat, když se zase potkají.
52. Hodně populárních holek má rádo ,,hajzly“ a hodně populárních holek má rádo i milé, hodné kluky. Je to tvoje volba.
53. Prostě žij! Žij tak, jak chceš žít, protože jednou zemřeš. Chceš, aby ti ostatní diktovali, jak máš žít? Miluj, přemýšlej a žij!
54. Mluv s lidma, ale nevměšuj se do konverzací ostatních lidí, když ani třeba neví, že posloucháš – budeš pak vypadat jako nějaký úchylák.
55. Měj povědomí o současných trendech, ale zároveň nemusíš mít všechno nejmodernější. To pak budeš vypadat zoufale a postrádat jakýkoliv styl.
56. Udržuj si své ,,cool“. Definice cool je být klidný, v pohodě, nerozrušený, lhostejný, společensky přijatelný. Cool lidé se tolik nerozrušují, nemusí furt mluvit, když nemají něco vyloženě cool, co by řekli. Nauč se vycházet s lidmi. Neměj záchvaty vzteku nebo frustrace. Být cool je přirozené. Je to snadné. Často se lidé snaží být cool až příliš moc, a potom jim to nevyjde. Lidi mají rádi lidi, kteří se očividně nesnaží, ale jsou úspěšní. Jak to funguje? Musíš být někde mezi snažením a nesnažením se, pak vše zapadne.
57. Drž slovo. Dodržuj sliby a ukaž, že se na tebe dá spolehnout. Když něco porušíš, tak to zničí tvojí reputaci a bude tě to stát i nějaké přátele. Nemusíš furt něco slibovat, ale když už něco slíbíš, je to závazek.
58. Poznej, kdy si NEMÁŠ dělat srandu. Najít rovnováhu je důležité, když se snažíš být vtipný, jsou chvilky, kdy si není vhodné dělat srandu – když se stane něco tragického nebo smutného. Dej na selský rozum.
59. Poznej, co lidi rozesměje. Smích je cílem všech, kteří se snaží někoho pobavit. Smích značí spokojenost a uvolněné napětí. Smích je nevědomý, je pro nás těžké jej vyvolat vědomě, pak zní falešně. A je i velmi nakažlivý. Je snadné se rozesmát, když se smějí všichni kolem. Rozesmát lidi chce upřímný humor, to je mnohem víc, než recitování naučených vtipů!
60. Uč se od vtipných lidí. To je příjemný způsob, jak se stát vtipnějším – sleduješ komedianty! Ať už jsou to profíci, tví rodiče, tvé děti, tvůj šéf, učit se od vtipných lidí je klíčové. Zjisti, jaké metody používají a přizpůsob je své povaze a osobnosti, zaznamenávej si vtipné chvilky a zjisti, co na daných lidech máš nejradši.
61. Nauč se zasmát se sám sobě. Být cool neznamená být perfektní, a když najdeš humor ve své nemotornosti, je to pilíř pro vtipnost. Lidi tě za to nejenom budou mít radši, ale budeš vypadat i více lidsky.
62. Nauč se základy vtipnosti. Komedianti ví, že jde hodně o načasování a využití kontextu. Proto ti vtipnost nezajistí ani seznamy vtipů, protože musíš zjistit, jestli se do situace hodí, jestli se hodí do kontextu, jaké jsou aspekty dané situace.
63. Dělej vtipné vtipy! Není cool, když vtipkuješ o svých kamarádech. Urazí je to. Být cool neznamená být hnusný. Chovej se slušně. Někdy je čas na vtipy, někdy ne. Nebuď moc drzý a nepředváděj se. To tě lidi nebudou mít tak rádi. Nešiř pověsti o lidech.
64. Nehádej se. Když jsi cool, hádky jsou zakázány. Uvědom si, že vyhrát hádku nemá smysl. Když víš, že máš pravdu, tak to prostě víš. Nemusíš plýtvat energií a časem, abys přesvědčil někoho, kdo toho nezažil tolik, co ty.
65. Zorganizuj něco. Jednou za čas(třeba dvakrát ročně) bys měl něco zorganizovat, třeba jít si zahrát kuželky nebo painball. Zavoláš kámošům, seženeš vstupenky…
66. Prezentuj se pozitivně. Měj dobrý postoj a dívej se lidem do očí. Když jim budeš civět na nohy, nebudou tě resoektovat. Musíš vypadat a chovat se dobře, abys byl respektován.
67. Nemluv moc hovorově. To pak budeš vypadat falešně. Mluv normálně, jasně a sebevědomě, když je to vhodné, mluv slušněji a používej víceslabičná slova. Ale nepřežeň to, aby to nevypadalo, že se moc snažíš – to je stejně špatné jako působit falešně. Najít rovnováhu – to je důležité, abys vypadal mezi vrstevníky inteligentně a sofistikovaně.
68. Nech se unášet proudem. Když tě někdo soudí, můžeš na to odpovědět a dělat, že už tě to nezajímá. Protože tě to vážně nezajímá. Cvič to a zlepšuj se v tom. Lidi se pak budou divit, kde jsi nabral tolik sebevědomí!
69. Respektuj lidi. Respektuj cizí názory a víru.
70. Usmívej se. Ne falešně, snaž se, aby to bylo přirozené. Nebuď sarkastický, dokud nejsi něčí kámoš. Nechovej se, jako kdybys žadonil o pozornost. Buď klidný. Dělej si to své. Někdo si tě časem všimne.
71. V některých školách jsou uniformy, které se mají nosit s kravatou. KDyž si máte dovnitř nacpat triko, nech si kousek plandat ven. Nos kravatu správně. A kalhoty třeba trochu níž.
72. Mluv jasně a nahlas. Sleduj cool lidi – mluví sebevědomě, jasně a dobrým tempem. Neklevetí příšerně rychle, nehuhňají. Říkají, co si myslí, a myslí si, co říkají. Buď sebevědomý a neměň to. Když máš názor a lidi nesouhlasí, netrap se. Řekl jsi, co si myslíš, a lidi tě za to budou respektovat. Ovšem ne v případě, když víš, že tvůj komentář někoho urazí. Ale nevykřikuj své názory, jen aby tě někdo poslouchal. Dávej si pozor, jestli je to relevantní, a buď připraven si názor obhájit.
73. Nenech se odradit. Každý i velmi oblíbený člověk občas řekne něco nevhodného-  odpusť si to. Někdy to prostě s vtipem nevyjde. Pouč se ze svých chyb  a zkoušej to dál.
74. Zhluboka se nadechni. Být cool je být v pohodě v jakékoliv situaci. Neztrácej svou pohodu. Pokud cítíš, že asi vybuchneš, nebo se rozpláčeš, nadechni se a omluv se a odejdi. Zůstaň v pohodě. Nebuď nepříjemný, neměj prudké změny nálad.
75. Jediná značka, které máš dělat reklamu, jsi ty. Nos jednoduché oblečení bez značek. Nemusíš dělat reklamu Nike nebo Levi, dělej ji sobě.
76. Věř svému smyslu pro humor. Humor má různé styly a žádný není univerzální. Co je na tobě vtipné je  u tebe jedinečné a je to způsob, jakým se díváš na svět. Zaměř se, co ti v životě přijde vtipné a nauč se reagovat na věci, které tě baví. Každý máme v sobě nějaký vtip, jako mimina se smějeme už ve 4 měsících a všechny děti mívají smysl pro humor už od školky!
77. Snaž se zjistit, kdo je kde na společenském žebříčku, ale první den ve škole se snaž jen si najít spřízněné duše. Buď přátelský a socializuj se s co nejvíce lidmi, a zároveň jen tolika, abys je nepletl mezi sebou. Nesnaž se být kámoš hned s někým jen proto, že je populární. Ale když už jsi ve škole dýl, můžeš to zkusit, může to být tvá vstupenka mezi populárnější lidi. Snaž se, abys měl koncem roku kámoše, s kterými můžeš trávit volný čas. Když jich máš více a různých, je to nejlepší.
78. Snaž se najít nějakou podporu pro tvou chůzi a postoj, vždycky stůj rovně, ať to vypadá, že se ale zas moc nesnažíš.
79. Používej vhodnou slovní zásobu. Nenadávej sprostě a udržuj si nějakou morálku.
80. Používej humor. Cool lidi používají pořád humor. Nerozčílí se a nejsou z ničeho otrávení, stanou se jim blbé věci a oni to neřeší, prostě si z toho dělají srandu. Nenechají špatnou emoci, aby je ovládla.
81. Když mluvíš, lidi poslouchají. Protože mluvíš s takovým sebevědomím. Nikdy nehuhláš, koukáš lidem do očí. A když se na lidi díváš, nedíváš se na jejich lupy, akné nebo tak – díváš se jim do očí.
82. Sepiš si seznam svých cílů. Co tě dělá nejvíc cool? Tvoje identita. Nejdi svůj talent – sport, muzika, umění, cokoliv. Lidi si tvé vášně všimnou a budou ji respektovat. Navíc skrze zájmy poznáš i další lidi.
83. Stále se učíš. Lidi, kteří se neučí, nežijí. Nikdy nestojíš jen tak a nemáš nic na práci – cool člověk má stále co dělat, stále se co učit. Hledáš lepší řešení větších problémů.
84. Jsi kámoš s každým. Máš kámoše s různými zájmy. Mají různá náboženství. Jsou různých ras. Věří v jiné věci než ty.
85. Nepřidáváš se k žádným zednářům nebo tak. Nepotřebuješ znát tajné stisky ruky, aby ses dostal dál.
86. Nevyhýbáš se strachu – jdeš přímo k němu, pomalu, něžně, čelíš mu. Miluješ jej a pak jej násilně povalíš.
87. Neprokrastinuješ. Uvědom si, že to je ono. Toto je tvůj život. To je vše, co máš. Každá chvilka, kterou strávíš na světě, je oslavou. Nechodíš na debilní párty. Když jdeš do práce, jdeš do práce. Jsi pod tlakem a ten tlak způsobí, že v sobě najdeš ještě lepší výsledky.
88. Máš rád černou, ale nejsi goth a ani nebudeš.
89. Začni posilovat, chodit cvičit.
91. Máš vlastní jazyk. Jestliže je moderní se zdravit ,,čus“ a loučit se ,,zdar“, nepoužíváš ani jedno. Máš vlastní verze.
92. Víš, že každý problém má řešení. Některé ale nemají okamžité řešení. Některé trvají minuty, jiné dny, některé hodiny, některé déle, ale každý problém má řešení. Takže nikdy nevzdycháš nad svými problémy.
93. Když si někdo stěžuje, přichází o cool. Nestěžuj si. Je to jednoduché.
94. Nehádáš se. Hádání nemá smysl. Ostatní neviděli filmy jako ty, nečetli knihy jako ty, nepoznali lidi jako ty. Ty máš pravdu, oni ne. Stačí to vědět.
95. Skuhrání, jak jen ses mohl dostat do takové situace, ať tě ani nenapadne. Soustředíš se jen na řešení.
96. Nad nikým se nepovyšuješ. Všichni jsme si rovni. Každý patříme do tvého světa.
97. Více řekneš méně slovy. Používej méně slov, dostaň se k podstatě. Ukecané chlapy nechej v hospodě klábosit nad pivem. Tvoje emaily mají maximálně 8 řádků. Říkej si mantru: musím říct absolutní minimum, a zároven dosáhnout maximálního výsledku.
98. Stojíš rovně, nekroutíš se.
99. Mluvíš o lidech hezky. Když je seznamuješ, neříkej jenom ,,tohle je moje kámoška Jennifer“, ale řekni něco jako ,,Kyle, chtěl bych tě seznámit s Jennifer. Mám ji hrozně rád, je cool, atraktivní a hrozně chytrá, vyrostla v Austrálii a v Londýně je na rok, aby si dodělala školu.“
100. Už jsi cool. Ať si říká, kdo chce, co chce, nemá pravdu. Sleduj, co říkají, ale neposlouchej je. Uvědom si, že VŠECHNY NEPOTĚŠÍŠ NIKDY.