Ilustrace v modrofialové barvě k písničce Graveyard of J. G. Midgeyho. Na obrázku je spousta barevných detailů, osoba s velkými brýlemi, text písně je napsán na náhrobku.

Jak chodit s Aspíkem

Milý článek ze stránky http://autism.ehoow.net/?p=798

Pokud jste neurotypik, který chodí s někým, kdo má autismus, je dobrý nápad si něco zjistit o tom, jak se aspík může chovat v různých situacích, které mohou ve vztazích nastat. Jinak vás může jeho postoj i naštvat.

Kroky

  1. Date an Aspie Step 1
    1

    Když se seznámíte s člověkem s AS, může se stát, že vám bude připadat stydlivý a nebude s vámi navazovat oční kontakt. Neberte si to osobně!

    • Spousta lidí s autismem poslouchá LÉPE, když se vám nemusí koukat do očí.
  2. Date an Aspie Step 2
    2
    Vyhněte se jemnému flirtování, protože aspíkům nemusí dojít.  Je nejlepší být přímý a vyjadřovat se jasně.
  3. Date an Aspie Step 3
    3
    Aspík vám může vykládat stejnou historku několikrát, nebo mluvit až moc a hodně měnit témata.Nechce být neslušný, tak se jen pokuste převést řeč jinam, pokud vám to vadí.
  4. Date an Aspie Step 4
    4

    Některým aspíkům mohou velmi vadit doteky, zvláště od lidí, které moc dobře neznají . Popřemýšlejte o tom, jestli by nebylo lepší se dovolit, než jej vezmete za ruku nebo obejmete. Každý člověk s autismem je jiný; nezjistíte nic, dokud se nezeptáte.

    • “Chceš vzít za ruku?”
    • “A co třeba pusa?”
    • “Hele, jsem za tebou. Chceš obejmout?” (Někteří lidé s autismem se rychle rozruší, když se jich dotknete zezadu.)
  5. Date an Aspie Step 5
    5
    Někteří aspíci nemají rádi francouzské polibky. Zeptejte se jich dřív, než něco začnete zkoušet.
  6. Date an Aspie Step 6

    Netlačte jej a nesnažte se vniknout do jeho domova či života. Někteří lidé s autismem mají rádi věci ,,přesně takto“ a cizí člověk nebo známý v osobním prostředí je pro ně stresujícím faktorem. Nechte věci plynout pomaličku a zeptejte se, než k němu přijdete přímo domů.

    • Nepředpokládejte, že pozvánka k němu domů znamená sex. Lidé s autismem přemýšlí doslovně, takže vaše milá polovička si prostě dost možná myslí, že pozvání domů je zkrátka jenom pozváním domů.
  7. Date an Aspie Step 7
    7
    Když se milujete s někým, kdo má AS, může se to vyvíjet dvěma směry. Váš partner může přistupovat k sexu odtažitě a mechanicky, nebo si naopak vše užívá a musí si vše osahat, protože někteří AS mají vyvinutější hmat a silně vnímají různé textury. Je dost možné, že váš partner s AS se nebude chtít vůbec milovat, protože spousta lidí s AS mívá přehlcené smysly, takže se na všem nejprve dohodněte.
  8. Date an Aspie Step 8
    8

    Lidé s autismem mívají potíže číst řeč těla, takže váš partner nemusí úplně chápat, co si myslíte.. Snažte se nenaštvat, pokud váš partner reaguje nevhodně a vy jste mrzutí. Když vám není dobře, tak to zkrátka pojmenujte, a řekněte, proč se tak cítíte.

    • “Promiň, že jsem po tobě vyjel. Dneska jsem trochu rozhozený, protože přijede můj tchán. Ty jsi nic neudělala. .”
    • “Kéž bys mi byla bývala řekla dřív o té schůzce, kterou má Amy. Přehodil bych si  rozvrh, abych tam mohl být.“
    • “Bylo mi nepříjemné, když jsi mi řekla, že moje bradka vypadá jako hipsterská bradka.”
  9. Date an Aspie Step 9
    9 Protože aspíci nepřemýšlejí tolik v abstraktních konceptech, chtějí všechny věci řešit tak, jako by řešili libovolný problém, což se zrovna u pocitů příliš nehodí. Pokud váš aspík má plán na věci, které vám ani nepřijdou jako problémy, tak si uvědomte, že vás nechce odsuzovat.
  10. Date an Aspie Step 10
    10

    Lidé s autismem mohou projevovat emoce odlišně.  Často nechápou ani vlastní emoce (alexithymie) a proto se chovají jinak než ostatní (třeba netruchlí na pohřbu, i když všichni ostatní ano). To ale neznamená, že emoce NEMAJÍ.

    • Lidé s autismem prostě chtějí věci řešit: když vidí, že jsi naštvaný, tak jsou odhodlaní to spravit, abys byl šťastná. Neuvědomují si, že nechceš radu, že chceš jen někoho, kdo by tě vyslechl.
    • Může se ti zdát, že nemají žádné emoce, i když zrovna prožívají velmi hluboké emoce.
  11. Date an Aspie Step 11
    11
    V člověku s autismem se může hromadit stres a vypuknout v meltdown – zhroucení.  Reagujte s klidem a citem, když se to stane, a snažte se partnera dostat pryč ze situace, která jej do toho dostala. Když jej posadíte někam, kde to zná, pomůže to.
  12. 670px-Date-an-Aspie-Step-12
    12
    Někteří aspíci mají speciální zájmy, třeba sportovní statistiky nebo sbírání věcí nějak spjatých s kočkami. Dobrý dárek k narozeninám pro člověka s AS k narozeninám je něco, co se nějak vztahuje k jeho zvláštnímu zájmu.

Tipy

  • Vždycky je klíčem zůstat co nejvíc klidný a nebýt ve stresu, když jednáte s nějakým aspíkem.
  • ´Je jednoduší si nějakou omluvu domyslet než ji předpokládat.
  • Čím více poznáte vašeho partnera, tím více pochopíte, jak dává najevo lásku.
  • Nezapomínejte, že každý člověk s autismem je jiný, tyto tipy se nemusí hodit k vašemu partnerovi.
  • Než začnete vykládat ostatním o autismu vašeho partnera, zeptejte se jej, jestli mu to nevadí.
  • Vyhněte se překvapením. Změny v rozvrhu mohou překvapit a naštvat lidi s AS, i když jde o příjemná překvapení.

Varování

 Některým lidem s AS vadí označení aspíci, jiným ne. Respektujte jejich názor a to, jak se sami staví ke svému autismu.
  • Nedělejte si z nich legraci! Nemohou změnit to, že jsou jiní.Můžete jim ublížit, i když to myslíte jako vtip.
  • Když se sestěhujete, nechte člověka s AS, aby zorganizoval, kde co bude.
  • Aspícibývají často šikanovaní a neumí se sami sebe zastat, zvlášť, když jde o jemné šikanování. Naučte se postavit za svého aspíka.
  • Snažte se moc nepřenášet blbou náladu z práce a podobně na vašeho partnera, protože lidé s AS velmi špatně snáší, když člověk, kterého milujou, vyvádí a je naštvaný.