Malba maličké ženy, která sotva vykukuje z obrovského hnědého květináče.

10 výhod Aspergerova syndromu

Dneska zase překládám!

Fajn článek z http://aspified.com/ .

Už vás unavuje poslouchat, jak vám pořád všichni říkají, jak musíte mít těžký život? AS je celkem výzva, ale přináší i mnoho pozitivních stránek, které obyčejní lidé často přehlíží. Já si tyhle pozitivní stránky ráda připomínám, zvlášť, když mám blbý den. Soustředit se na vše negativní je snadné, ale je důležité vnímat i pozitivní stránky.
Pozitiva AS se u každého člověka trochu liší; každý máme osobní klady a zápory, ale tady máte seznam těch mých:
1. Když mě něco baví, dokážu se na tu věc soustředit velice dlouho. Schopnost soustředit se na mé zájmy mi velmi pomáhá ať už v práci, tak i ve škole.
2. Co na srdci, to na jazyku. Spousta lidí mi řekla, že je příjemné komunikovat s někým, kdo říká přesně to, co si myslí, a nesnaží se si pohrávat s lidmi ani jimi manipulovat. Když se mě někdo zeptá na názor, tak si může být jistý, že mu upřímně odpovím.
3. Nejsem povrchní. Moc neřeším svůj vzhled, takže mě ani moc nezajímá, jak vypadají ostatní. Lidi nesoudím podle toho, jak se oblíkají nebo jaké mají účesy a tak.
4. Nejsem materialista. Nepotřebuju mít spoustu drahých věcí. Stačí mi peníze akorát na to, abych zaplatila účty, takže se nemusím stresovat, že nebudu mít na značkové zboží.
5. Učím se nezávisle. Nepotřebuju učitele, který by mi vysvětloval látku, ani nemusím pracovat ve skupince, abych dokončila projekt. Radši se učím sama. To je pro mě jednou z největších výhod AS. I když v mém dětství to byla spíš nevýhoda. Ale jako dospělák jsem se naučila sama spoustu věcí, ať už čtením knížek nebo skrze online kurzy.
6. Jsem ráda sama. To je pro mě veliká výhoda, protože nemusím mít kluka, abych byla šťastná. Taky nemusím strávit spoustu hodin telefonováním si s kámoši, ani nemusím pořád chodit ven a bavit se.
7. Nepotřebuju souhlas ostatních. Vidím, že se spousta lidí trápí, protože pořád řeší, co na jejich chování řekne společnost. Mně je to jedno. Je mi jedno, co si ostatní pomyslí o tom, jak žiju.
8. Jsem praktická. Ráda řeším problémy co nejefektivněji.
9. Umím dobře písemně komunikovat.  Protože nerada telefonuju a jsem nervozní, když se s někým bavím naživo, tak jsem se zaměřila na rozvoj svých psacích dovedností. Teď mi jdou dobře práce, v kterých je potřeba hodně psát a komunikovat skrze maily a podobně.
10. Mám velké zásady. Myslím, že spousta lidí s AS má velmi vyhrocený smysl pro to, co je správné a co je špatné. Pro mě je to velikou výhodou, protože nikomu vědomě nikdy neublížím ani se nezachovám křivácky. Taky nesnáším, když vidím, že někdo někoho zneužívá, a dokážu se lidí zastat.
Jaké jsou vaše nejlepší vlastnosti? Myslíte si, že pozitiva AS převažují nad negativy?